Skoči na vsebino

Vzpon Iskra Delta Ježica – sezona 1984/85

Sestava ekipe, ki si je priborila povratek v prvo zvezno ligo, se ni pretirano spremenila. Ekipo je zapustila Irena Habicht, priključila pa se je nova igralka Maja Rak iz Zadra, ki je skupaj z Jasno Alić na evropskem mladinskem prvenstvu v Toledu osvojila zlato medaljo. ? Trener Andrej Urlep je ocenil, da bo z igralko, ki je lahko igrala na poziciji organizatorja igre in branilca, še povečal tempo igre. Omeniti velja, da je bila Maja Rak prva tuja igralka s področja bivše države, ki je okrepila ekipo Ježice.

Sezona je pomembna tudi zato, ker je vodstvu kluba uspelo prepričati uspešno slovensko računalniško podjetje, ki je bilo takrat v svetovnem vrhu razvoja informacijskih tehnologij, da postane glavni pokrovitelj ekipe. Uspešno podjetje je v ekipi, ki je imela visoke cilje in načrte za prihodnost ter prikazovala všečen način igre, prepoznalo tudi najboljši način za svojo promocijo.

Uvod v sezono so igralke Iskre Delte Ježice začele nervozno, vendar so svojo borbenost in željo prikazale na vsaki tekmi. Prelomno tekmo so odigrale v sedmem kolu, ko so s svojo borbenostjo in odlično, hitro igro premagale ekipo Montinga. Zmaga, ki je bila plod napadalnega in agresivnega načina igre v napadu in obrambi, je dvignila samozavest igralkam in trenerju.

Ekipa je imela v svojih vrstah izkušeni in zanesljivi igralki Zoro Malacko in Polono Dornik, ki sta v ključnih trenutkih prevzemali breme odgovornosti na svoja ramena. Odlična krilna igralka Simona Skerbinjek, ki je s svojo borbenostjo in neverjetnimi skoki soigralkam omogočala hiter prenos žoge v protinapad. Jasna Alić, ki je s svojimi igrami dokazala, da je ena izmed najboljših jugoslovanskih krilnih igralk svoje generacije. Milena Vrbec je hitro in varno prenašala žoge v napad in organizirala igro, s svojim odličnim pregledom nad dogajanjem v igri jo je dopolnjevala Maja Rak. Značilnost Ježiške ekipe je bila v tem, da so zaradi agresivnega načina in visokega tempa igre na večini tekem na parket stopile vse igralke. Tako so pridobivale izkušnje in se izkazovale tudi odlična obrambna igralka Nadja Novak, hitra Sonja Poljanšek in mladi Jani Seražin in Nataša Šiško.

Iskra Delta Ježica je v sezoni 1984/85 osvojila peto mesto v 1. ZKL, kar je bil rezultat prizadevnosti igralk, truda in trdega dela na vsakodnevnih treningih ter odličnega dela trenerja Andreja Urlepa. 

?Svojevrstno presenečenje pa so pripravile igralke z uvrstitvijo v finale tekmovanja za pokal Jugoslavije, kjer so z veliko smole v zadnji minuti rednega dela tekme, po podaljšku nesrečno izgubile z ekipo Partizana. ☹️☹️☹️

Igralke Iskre Delte Ježice
z leve: Zora Malacko (14), Simona Skerbinjek (7), Sonja Poljanšek (10), Milena Vrbec, Nadja Novak, Maja Rak Vidaković, Nataša Šiško, Renata Salvestrini (15), Jasna Alić (5) in Polona Dornik – kapetanka ekipe. Manjka Jana Seražin.
Trener Andrej Urlep podaja še zadnja navodila igralkam pred začetkom tekme.