Skoči na vsebino

Uljana Semjonova poražena zapustila Ljubljano – sezona 1986/87

Uljana Semjonova poražena zapustila Ljubljano – sezona 1986/87 

ID Ježico je ponovno čakala sezona v kateri so igrale v prvi zvezni ligi, tekmovanju za pokal Jugoslavije in mednarodno tekmovanje za pokal L. Ronchetti. Cilj vodstva kluba in igralk je bil visok – naskok na enega od treh naslovov. 

⛹️‍♀️⛹️‍♀️⛹️‍♀️Priprave na novo sezono so se pravzaprav pričele že po končani prejšnji, bile so še bolj intenzivne in izredno naporne. Na treningih se je posvečalo predvsem kondicijski pripravi igralk, pilile in nadgrajevale so individualno tehniko osnovnih košarkarskih elementov in uigravale določene taktične zamisli trenerja Urlepa. Pred začetkom sezone je ekipa ID Ježice skupaj z ekipo Crvene zvezde podala na turnejo po Italiji, kjer so odigrale niz tekem z močnimi nasprotnicami. Po povratku v Ljubljano so se razmere v klubu spremenile. Zaradi porušenih odnosov na relaciji igralke – trener, se je vodstvo ID Ježice odločilo zamenjati trenerja Urlepa. 

Ekipo je prevzel dolgoletni trener mariborskega Marles Branika Sergej Ravnikar.

Ekipa, ki je pričakala svoj prvi nastop v sezoni 1986/87: Polona Dornik, Zora Malacko, Jasna Alič, Milena Vrbec, Nataša Šiško, novopečena mladinska reprezentantka Nena Topalović, Sergeja Zupan, Renata Salvestrini, Nada Pocrnjić, Suzana Spain in nova okrepitev, reprezentantka Stojna Vangelovska, ter nekdanja reprezentantka Natalija Bacanović. Klub sta zapustili Simona Skerbinjek in Vesna Grošelj. 

Ježičanke so ligaško sezono začele v nekoliko nervozno in nesproščeno, kar se je pokazalo na odigranih tekmah v prvih kolih prvenstva. Njihova igra je nihala vendar so se igralke vendarle prebudile, razigrale in prikazale takšno igro, ki so jo njihovi najzvestejši navijači tudi pričakovali. Ekipo je odlikovala agresivnost, učinkovitost, kolektivnost in dober skok. 
ID Ježica je v rednem delu sezone nanizala 16 zmag in šest porazov ter osvojila četrto mesto, v končnici prvenstva pa so v polfinalu izgubile z Jedinstvom Aida iz Tuzle. Skozi celotno sezono so prikazovale dobro igro, agresivno v obrambi in napadu. Stojna Vangelovska se je izkazala za resnično veliko okrepitev ekipe, Zora Malacko je je s svojimi ostrostrelskimi serijami še vedno v obup spravljala nasprotnice in dokazala, da je vrhunska košarkarica na katero se ekipa in trener lahko zaneseta, Polona Dornik je kraljevala pod košem in pokazala najboljše igre takrat, ko jo je ekipa najbolj potrebovala. Jasna Alić pa je dokazovala, da je odlična strelka in obrambna igralka. Nada Pocrnjić in Milena Vrbec sta povezovali igro in z natančnimi meti z razdalje večkrat opozorili nase, Suzi Spain je je vešče zapolnjevala vrzel pod košem. To sezono je nase opozorila tudi novopečena mladinska reprezentantka Nena Topalović, ki je poleti na evropskem prvenstvu v Italiji odigrala pomembno vlogo pri osvojitvi srebrne medalje. V ekipi in igri so se dobro znašle in dobro izkoriščale vsako priložnost, ki so jo dobile za igro tudi Renata Salvestrini, Sergeja Zupan in Nataša Šiško. 

Finalni turnir za jugoslovanski pokal v Sisku je ježiška ekipa začela odlično. V polfinalu je ID Ježica premagala beograjsko ekipo Partizana z rezultatom 76:62. V drugi polfinalni tekmi je Elemes iz Šibenika izločil Jedinstvo Aido iz Tuzle. Ježičanke so v finalni tekmi dobro igrale vendar…. Lovorike niso osvojile…..

V mednarodnem tekmovanju za pokal L. Ronchetti se je ekipa borila na vso moč. Že na prvi tekmi s francoskim Basket Astrac je ID Ježica pokazala svojo moč, ko so gostje zapustile dvorano poražene z 41 točkami. Neustavljivi sta bili Stojna Vangelovska in ostrostrelka Zora Malacko, ki sta skupaj dosegli kar 62 točk, pridružila se jima je Jasna Alić s 16 koši. V skupini D so se pomerile še z ekipama Sidis iz Ancone in Lokomotive iz Sofije. Na koncu so osvojile prvo mesto v skupini in se ponovno uvrstile v polfinale. 

V polfinalu so se pomerile z ekipo TTT Daugava iz Rige. Nekdaj nepremagljiva ekipa Daugave, ki je v svojih vrstah imela tudi legendarno Uljano Semjonovo (210 cm), je na prvem srečanju v Rigi premagala Ježico kar z 19 točkami razlike. Ježičanke se v domači dvorani niso predale in Uljana Semjonova je skupaj s soigralkami zapustila ježiško dvorano s sklonjeno glavo. 
⛹️‍♀️⛹️‍♀️⛹️‍♀️Ježičanke so dokazale, da lahko premagajo vsako ekipo! 

stojijo z leve: Polona Dornik, Milena Vrbec, Jasna Alić, Sergeja Zupan, Nataša Šiško, Stojna Vangelovska, Nada Pocrnjic Nena Topalović, Zora Malacko in Renata Salvestrini.
Manjkata Natalija Bacanović in Suzana Spain