Skoči na vsebino

Bogo Debevec – Debo

Bogo Debevec – Debo je bil odličen košarkar, član AŠK Olimpije od leta 1952 pa vse do leta 1957, ko je z AŠK Olympio osvojil prvi naslov jugoslovanskega državnega prvaka. Po aktivni igralski karieri je našel nov izziv in svoje znanje prenašal na nove rodove košarkarjev in košarkaric.

Tako je že leta 1965 je prevzel vodenje najboljše slovenske ženske košarkarske ekipe, ekipe Olimpije in jo neprekinjeno vodil vse do sezone 1978/79, ko se je na prigovarjanje vodilnih mož košarkarskega kluba Olimpija, preizkusil tudi v vodenju moške članske ekipe, s katero je osvojil 7. mesto v jugoslovanski prvi zvezni ligi.

Že naslednjo sezono ga je pot vodila nazaj v ekipo članic, za katere pa nenadoma ni bilo več prostora v Hali Tivoli. Debo je takrat edino slovensko prvoligaško ekipo pogumno »odpeljal« v novo dvorano v Savlje. Ekipo je uspešno vodil še dve sezoni, nato pa se je poslovil s trenerske klopi.

Bogo Debevec – Debo je imel neverjeten občutek za prepoznavanje številnih mladih in nadarjenih igralk, ki jim je omogočil kvalitetne treninge, jih učil in usmerjal ter pomembno prispeval k njihovemu razvoju in uveljavitvi tako na zvezni kakor tudi na mednarodni ravni. Igralke je znal povezati, jih voditi ter motivirati za naporne treninge in zahtevne tekme.

Da je bil uspešen trener, s pravim načinom in pristopom do dela in igralk pa dokazujejo tekmovalni rezultati in dosežki ekipe in igralk. Med igralkami je bil priljubljen tudi zato, ker je zaradi lastnih tekmovalnih izkušenj imel veliko posluha ter razumevanja za različne tegobe svojih igralk.

Znamenita ekipa, ki se ponovno vrne v zvezno ligo:
Ekipo sta uspešno vodila trener Bogo Debevec in pomočnik David Zupan.
Marjana Bremec, Jasmina Hočevar, Barbara Metlar, Angela Šivic, Dragica Radonjič, Branka Petelin, Nada Vuleta, Mojca Mihelič, Deja Žvan, Alenka Stopar in Silva Marolt.