Skoči na vsebino

Andrej Urlep

Po odhodu iz Tivolija in izločitvijo iz Olimpije je edina ženska prvoligaška ekipa kar nekaj časa iskala samo sebe. Po dveh sezonah so se nakopičile tudi težave v ekipi. Nekatere igralke so napovedale, da bodo prenehale z aktivnim igranjem, druge niso bile zadovoljne s statusom v ekipi…

Vodstvo kluba se je zato odločilo, da bodo v sezoni 1982/83, na trenersko mesto postavili novega trenerja in korenito pomladili ekipo. Vlogo prvega vodje je prevzel mlad, ambiciozen in zagnan košarkarski strokovnjak Andrej Urlep. Urlep je svojo trenersko kariero začel v ekipi ŽKK Sava Kranj in jo v kratkem času popeljal v 2. zvezno ligo. Njegov uspeh je prepričal vodilne može na Ježici in tako je postal glavni trener.

Z Urlepovim prihodom na trenersko mesto je na Ježici zavel nov veter. Dornik, Malacko in Vuleta so tvorile okostje nove ekipe, ostale igralke pa so bile pripeljane iz republiških ligašev. Neizkušenost mladih igralk in mladega trenerja je botrovala izpadu ekipe v drugo zvezno ligo.

Vendar pa je Andrej Urlep ostal na trenerski klopi in nadaljeval svoje delo. Bil je prepričan, da mlade igralke potrebujejo veliko treninga in trdega dela. Treningi so bili naporni in dolgi. Sedem treningov tedensko je bilo po njegovem mnenju premalo za mlade igralke. Nič nenavadnega ni bilo, če je bil trening načrtovan že ob sedmih zjutraj – pred poukom….. Vendar pa se je ta način dela obrestoval. Urlep je svojo ekipo popeljal skozi drugo zvezno ligo brez poraza, ter tako Ježičankam ekspresno povrnil status prvoligaške ekipe.

Trener Urlep je bil na treningih neizprosen in strog. Od igralk je zahteval profesionalen odnos do dela, brezpogojno izpolnjevanje nalog v igri, disciplinirano in športno življenje izven terena. Pod njegovim strokovnim delom so igralke hitro napredovale in Ježica je bila prepoznavna po kolektivni igri, čvrsti obrambi ter hitrih protinapadih. 

V petih sezonah vodenja je trener Urlep z ekipo dosegel odmevne uspehe tako v 1. zvezni ligi, kakor tudi v mednarodnem pokalu Liliana Ronchetti.

Zaradi svojega uspešnega dela je postal tudi pomočnik zveznega selektorja jugoslovanske reprezentance in se z njo udeležil evropskega prvenstva. Tik pred sezono 1986/87, so porušeni odnosi na relaciji igralke – trener, botrovali odločitvi vodstva ID Ježice o zamenjavi trenerja Andreja Urlepa.

S svojim uspešnim trenerskim delom je nadaljeval v moški košarki, med drugim je vodil slovensko reprezentanco na EP leta 1997, bil izbran za selektorja poljske reprezentance in jo vodil na EP leta 2007. 

Trener Urlep je s svojim strokovnim delom ekipo Ježice pripeljal v sam vrh jugoslovanske košarke
Ježico je vodil mlad, ambiciozen in zagnan košarkarski strokovnjak Andrej Urlep.
Andrej Urlep Urlep večino svoje trenerske kariere deluje na Poljskem, v letih 1999 in 2000 se je vrnil v Ljubljano in ponovno prevzel treniranje ekipe Ježice