Skoči na vsebino

Šok v Sarajevu – Brest premagal Bosno – sezona 1977/78

Ekipa ljubljanskega Bresta se je v sezoni 1977/78 z odličnimi igrami uvrstila na četrto mesto v Jugoslaviji. 

V Brestovi ekipi sta pod košem kraljevali izkušena Meta Štoka Debevec in talentirana Valerija Pukl Žagar, na krilu pa borbena, nezaustavljiva Nana Guberinič ter mirna in natančna Jasmina Hočevar, ki je neusmiljeno polnila nasprotnikov koš, vse skupaj pa je največkrat povezovala organizatorka igre Nada Vuleta, ki jih je s svojim neverjetnim občutkom za igro vodila igralke na terenu. Odlično sta jo zamenjevali in s spretno igro navduševali Meta Fugina-Palandačič in Nada Jelenc.

Kljub temu, da sta igralki Barbara Metlar Kovač in Nataša Peršin Lah zamenjale klub in prestopile k mestnemu tekmecu Ježici, je imel trener Bogo Debevec v svoji ekipi še mlade in nadarjene Alenko Bajde Škraba, Bajželj Smiljko, visoko Dornik Polono, Jambrovič Marjano, Kremesec Vesno, Markič Olgo in Pitamic Božo, ki so pridno nabirale izkušnje in izkoriščale vsako priložnost, ki so jo dobile za igro.

Tekme, ki so si jih v Ljubljani ogledali le maloštevilni gledalci, so bile vedno zanimive do zadnje minute vendar pa je športna sreča igralkam večkrat obrnila hrbet in so izgubljale tekme z minimalno razliko. Zato pa so na gostovanjih, pred polnimi tribunami, večkrat presenetile.

Tako so v predzadnjem kolu prvenstva, na gostovanju v Sarajevu, premagale ekipo Bosne, ki je bila favorit za osvojitev naslova državnega prvaka. Ambiciozne igralke ljubljanske ekipe so pokazale svoj zmagovalni obraz.

Kot je zapisal novinar športnega časopisa »Sportske novosti«, je ekipa Bresta na krilih razpoložene reprezentantke Nane Guberinič in Jasmine Hočevar ter s podporo odlične Mete Štoke-Debevec in Mete Fugine-Palandačič, premagala ekipo Bosne z eno samo točko razlike in tako pripravila svojevrstno senzacijo.

Šok v Sarajevu
Brest premaga favorita za prvaka Jugoslavije
na sliki : Valerija Pukl-Žagar (8) z žogo ter igralke Bosne, Gordana Janjič (15), Gordana Zakič (12) in Vera Djuraskovic 
Jasmina Hočevar, odlična strelka Olimpije
spremlja jo Barbara Metlar-Kovač
Zadnja tekma v super ligi, kjer se Brest uvrsti na 4. mesto v državi.