Skoči na vsebino

Štiri slovenske ekipe v 1. zvezni ligi – sezona 1977/78

V sezoni 1977/78, se v prvem delu tekmovanja 1. ZKL Zahod, ekipam Bresta, Marlesa in Ježice pridruži še ena slovenska ekipa, združena ekipa Gorenjske z imenom Alpina Gorenjska. Ekipa, ki je bila sestavljena iz najboljših in najperspektivnejših igralk s področja Gorenjske, je imela center v Žireh, kjer je deloval KK Kladivar.

Slovenske ekipe so nastopale v naslednjih postavah:

⛹️‍♀️ KK Alpina Gorenjska: Biserka Komac, Crnovič, Dermota, Kavčič, Malacko Zora. Ovsenk Mirjam, Ržen-Trojan Nada, Vrdoljak Vanda, Mihovilović (Strel) Tanja, Krolnik, Pečelin Hermina.
⛹️‍♀️ KK Marles: Vollmajer, Majal, Jenko, Grlica, Zierer, Kelc, Merhar, Miklavc, Špingler, Štrukelj, Ronutti. Trener ekipe: Sergej Ravnikar.
⛹️‍♀️ KK Ježica: Knop, Krivec, Metlar Barbara, Nataša Peršin Lah, Ogrin Alenka, Petrovič Senka, Sodnikar, Stopar Alenka, Špan, Vida Oven, Wabra, Pučko. Trener ekipe: Boleslav Reberšak
⛹️‍♀️ Brest: Meta Štoka, Valerija Pukl, Nana Guberinič, Jasmina Hočevar, Nada Vuleta. Meta Fugina in Nada Jelenc, Alenka Bajde Škraba, Bajželj Smiljka, Dornik Polona, Jambrovič Marjana, Kremesec Vesna, Markič Olga in Pitamic Boža. Trener ekipe: Bogo Debevec

V skupini Zahod, so si uvrstitev v drugi del tekmovanja, v tekmovanje za naslov prvaka Jugoslavije, zagotovile igralke zagrebške Industromontaže in ljubljanskega Bresta.

Ekipa Alpina Gorenjska iz Žirov je presenetljivo zasedla odlično 7., Marles Branik 8. in Ježica 9. mesto. v skupini 1. ZKL Zahod.

Ekipa Ježice je v sezoni 1977/78 osvojila 9. mesto v skupini ZKL Zahod in se žal ne uvrsti naprej v tekmovanje za naslov prvaka Jugoslavije.
V tem obdobju na žalost preneha z aktivnim igranje njihova dolgoletna najboljša igralka Vida Oven, ki je bila skupaj z Alenko Stopar “motor” ekipe Ježice.
Štiri slovenske ekipe, ki tekmujejo v sezoni 1977/78, v začetni skupini ZKL Zahod. Le Brestu se uspe uvrstiti v drugi del tekmovanja za naslov prvaka Jugoslavije.