Skoči na vsebino

Trije slovenski klubi na najvišjem nivoju tekmovanja v državi – sezona 1975/76

V sezoni 1975/76 so odgovorni možje v jugoslovanski košarkarski organizaciji spremenili tekmovalni sistem in sicer tako, da je tekmovanje najprej potekalo v treh skupinah – Vzhod, Zahod in Center. V Zahodni skupini so dobile možnost igranja tri najboljše slovenske ekipe (iz Ljubljane: Olimpija in Ježica ter Kroj iz Škofje Loke) in štiri hrvaške ekipe (Industromontaža, Jugoplastika, Jedinstvo in Šibenik). Po zaključenem skupinskem tekmovanju sta po dve prvouvrščeni ekipi iz vsake skupine, nadaljevali tekmovanje v t.i. »Super ligi«.

Slovenske ekipe so v skupinskem delu prikazale dobre igre vendar je iz skupine uspelo napredovati v nadaljnje tekmovanje samo Olimpiji.

Za ekipo Ježice so nastopale: Stopar Alenka, Štucin, B. Oven in Vida Oven, Mavec, Knop, Sonja Plevnik, Turk, Kreč, Gosar, Gimpelj in Bogdana Simončič.

Za ekipo Kroja so nastopale: Mira Jesenko, Zlata Tavčar, Nuša Vrbinc, Tanja Strel – Mihovilovič, Olga Milkovič, Joža Habjan, Nada Ržen, Jelka Potnar, Tina Nemec, Nada Biček, Mira Vudrič – Potočnik, Deja Pahor in Biserka Komac. Trener: prof. Marko Erznožnik, pomočnik Peter Kafol.

V »Super ligi« so igralke Olimpije v dvobojih z najboljšimi jugoslovanskimi ekipami prikazale všečne igre, kar pa ni bilo dovolj za vidnejšo uvrstitev. Na koncu so osvojile šesto mesto.

V sezoni 1975/76 kar tri slovenske ekipe tekmujejo v prvi zvezni ligi!
V skupini Zahod sta zaigrali ljubljanski ekipi – Olimpija in Ježica ter škofjeloška ekipa KK Kroj.
V drugi del tekmovanja za naslov jugoslovanskega prvaka, v t.i. “Super ligo”, se uspe uvrstiti samo Olimpiji.
Tekma Olimpija – Crvena Zvezda
Hud boj za žogo med reprezentantko Jugoslavije Sofijo Pekič (Crvena Zvezda) ter Barbaro Metlar-Kovač in Valerijo Pukl-Žagar, dogajanje opazuje Nada Vuleta
Košarkarice Kroja na tekmi proti Jugoplastiki iz Splita.
Nada Eržen pri metu na koš, dogajanje opazuje Biserka Komac (15)