Skoči na vsebino

Od Bresta do Iskre Olimpije – sezona 1978/79

Ljubljanska ekipa se je zavzeto pripravljala na novo sezono. Pričakovanja so bila velika, cilj visok ā€“ uvrstitev med prve Å”tiri ekipe v Jugoslaviji. Trener Debevec je v ekipo spet vključil nove igralke – Zoro Malacko, Vando Vrdoljak, Alenko Ogrin in Gostiljac Suzano. Ponovno je v ekipi zaigrala odlična organizatorka igre Nada Jelenc. Klubske barve sta zamenjali Smiljka Bajželj in Alenka Bajde Å kraba.

Klub na začetku sezone preimenujejo po novem sponzorju – Iskra Olimpija. Novo ime, nov tekmovalni sistem v prvi zvezni ligi, ki vključuje 10 najboljÅ”ih ekip s področja Jugoslavije in prvič nastop v tekmovanju za pokal Liliane Ronchetti.

V pripravljalnem obdobju je trenerski Ŕtab med drugim organiziral mednarodni turnir v Ljubljani, na katerem je sodelovala ekipa AZS iz Poznanja. S to ekipo je Olimpija igrala tudi na turnirju v Poznanju v času evropskega prvenstva za članice ter jim omogočila ogled odločilnih tekem jugoslovanske ekipe, katere članica je bila tudi njihova klubska soigralka Nana Guberinič.

Vse pripravljalne tekme, ki so jih Ljubljančanke odigrale, so bile odlična priprava za premierni nastop v mednarodnem tekmovanju za Liljane Roncetti.Ā 

Za Iskro Olimpijo so v sezoni 1978/79 zaigrale: Vuleta Nada, Meta Štoka-Debevec, Guberinič Nana, Dornik Polona, Valerija Pukl-Žagar Jelenc Nada, Markič Olča, Ogrin Alenka, Hočevar Jasmina, Meta Fugina-Palandačič, Jambrovič Marjana, Malacko Zora, Vrdoljak Vanda, Gostiljac Suzana in KoŔir Dida.

Sezona se za Iskro Olimpija ni zaključila po pričakovanjih, zasedla je 6. mesto, za ekipo Partizana, ki je zbrala enako Ŕtevilo točk vendar imela boljŔo koŔ razliko.

Iskra Olimpija 1978/79
stojijo z leve: Alenka Ogrin, Valerija Pukl-Žagar, Vanda Vrdoljak, Jasmina Hočevar, Zora Malacko,
čepijo z leve: Marjana Jambrovič, Nana Guberinič, Nada Vuleta, Suzi Gostiljac, Meta Fugina-Palandačič, Olga Markič 
Igralke Bresta na turnirju v Poznanju s tehničnim vodjo ekipe Kverh Milanom,maj, 1978
prva vrsta z leve: Meta Štoka-Debevec,Vanda Vrdoljak, Valerija Pukl-Žagar, Zora Malacko.
druga vrsta z leve: Smilja Bajželj, Vesna Kremesec, Milan Kverh, Jasmina Hočevar, Marjana Jambrovič.
zadnja vrsta z leve: Alenka Ogrin, Nada Vuleta, Olga Markič, Meta Fugina-Palandačič
Ljubljančanke so si v času evropskega prvenstva v Poznanju ogledale finalne tekme reprezentance Jugoslavije in s svojim obiskom razveselile svojo soigralko.
Na sliki z leve: Mira Bjedov Nikolič, Milan Kverh, Nana Guberinič in Boleslav ReberŔak.