Skoči na vsebino

Obdobje dokazovanja in boj za obstanek v zvezni ligi – sezoni 1973/74 in 1974/75

Po triletni odsotnosti, težkih bojih z vodstvom KK Olimpija in dodelitvi skopih finančnih sredstev, je ženska ekipa ponovno zaigrala med najboljšimi ekipami v Jugoslaviji. 

Ekipa, v kateri sta največje breme za obstanek v ligi na svojih ramenih nosili nekdanji reprezentantki Mojca Mihelič in Marjana Bremec, je bila mlada in neizkušena. Igralkam, ki so uspešno odigrale kvalifikacije tik pred začetkom lige, se je pridružila še mlada in talentirana igralka Domžal Danica Nana Guberinič, Bogdana Simončič, ponovno je zaigrala Mira Težak, svojo športno kariero pa prezgodaj zaključi odlična igralka Angela Šivic.

Cilj trenerja Debevca in pomočnika Zupana je bil zagotoviti obstanek Olimpije v zvezni ligi, kar jim je tudi uspelo. V sezoni 1973/74 so osvojili sicer skromno 10. mesto vendar z dobrimi igrami, ki so dajale upanje na boljšo prihodnost ekipe.
V naslednji sezoni (1974/75), se ekipi pridružita še mladi igralki, ki sta prišli iz široke mreže Olimpijinih mlajših kategorij Nada Vuleta in Marjana Jambrovič, iz mestnega tekmeca Oven Vida (Ježica) in najboljša igralka Ilirije Majda Hribar ter Zdena Zajc iz vrhniške ekipe, ki so zamenjale igralke, ki so zapustile klub (Stopar, Težak, Marolt, Pahor). V sezoni 1974/75 osvojijo 9. mesto. 

Mini dvorana Ilirije poka po šivih…..Tekma Olimpija – Bosna
V skoku za žogo Dragica Radonjič-Daša Zupan, Slava Taušan in Gordana Zekič (12), v ozadju dogajanje opazuje Silva Marolt-Penko.
Prve tekme v sezoni 1973/74, so se igrale v telovadnici Ilirije, ker je bil trener mnenja, da je to bolje za ekipo. Fotografija s tekma Olimpija – Bosna.
V skoku za žogo Silva Marolt- Penko,Slava Taušan , ter Dragica Radonjič-Daša Zupan (8), akcijo spremlja Mojca Mihelič.
Bosna – Olimpija v znameniti dvorani Skenderija v Sarajevu.
Meta Štoka Debevec poizkuša blokirati Gordano Janjič15), tik ob njej Nada Vuleta, pod košem akcijo spremlja pripravljena Nana Guberinič (6).