Skoči na vsebino

Obdobje krize slovenske ženske košarke – sezone 1970/71, 1971/72 in 1972/73

Slovenska ženska košarka je imela v vseh letih tekmovanja na zvezni ravni vsaj enega predstavnika. Ekipa Olimpije je od leta 1958 dalje neprekinjeno igrala v najvišjem državnem tekmovanju, zato lahko trdimo, da je bila Ljubljana v tistem obdobju najpomembnejše središče ženske košarke v Sloveniji.

Navkljub temu, da je ekipa dosegala odlične uspehe (3 krat so osvojile tretje mesto v državi), da je kar 9 igralk zaigralo za člansko reprezentanco Jugoslavije (Amon, Mrak, Kac, Dermastia, Mihelič, Prezelj, Bremec, Komac, Štoka), osvojile celo evropsko medaljo (Bremec, Štoka), večje pozornosti vodstva kluba in javnosti, niso bile deležne.

Tudi potem, ko so si v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v ligi (v Karlovcu), vsemu navkljub zagotovile obstanek v prvi zvezni ligi in bi lahko nadaljevale s tekmovanjem tudi v sezoni 1970/71, je takratno klubsko vodstvo odločilo, da ekipa zaradi finančnih težav kluba, v tekmovanju ne bo igrala. Pa čeprav so bile igralke popolne amaterke z vrhunskimi rezultati…

Ženska ekipa Olimpije je bila, žal, spet odrinjena na rob dogajanja in še vedno v senci moške ekipe.

V sezonah 1970/71, 1971/72 in 1972/73, Slovenija ni imela nobene ženske ekipe v prvi zvezni ligi. V tem obdobju tudi nismo imeli nobene igralke v reprezentanci.

Tradicija uspešnega nastopanja slovenskih ekip na najvišji državni ravni je bila prekinjena….