Skoči na vsebino

Košarkarska legenda Marija Veger Demšar

Ena izmed najboljših košarkaric na ozemlju nekdanje države je bila nedvomno Marija Veger Demšar, ki je bila rojena leta 1947 v Novem Sadu. S košarko se je začela ukvarjati že zgodaj v mladosti in kmalu postala ena najboljših jugoslovanskih in evropskih košarkaric.

Z jugoslovansko reprezentanco, katere nepogrešljiva članica je bila kar štirinajst let (od 1964 do 1978), je igrala na sedmih evropskih prvenstvih ter osvojila dve srebrni in eno bronasto medaljo.

Po podatkih revije »Koš« (l.1989) je Marija Veger Demšar v reprezentanci dosegla skupaj 3.197 košev na 178 tekmah in je bila najboljša strelka v zgodovini jugoslovanske reprezentance. Je tudi edina reprezentantka, ki je na uradni reprezentančni tekmi dosegla kar 43 košev in tega dosežka kasneje ni presegla nobena jugoslovanska igralka.

O njenih strelskih sposobnostih govori tudi dejstvo, da je bila kar sedemkrat najboljša strelka jugoslovanskega prvenstva.
Z ekipo Vojvodine iz Novega Sada je osvojila dva naslova jugoslovanskih prvakinj (1969 in 1970). Kasneje je zaigrala še v tujini in sicer v Milanu, Italija.