Skoči na vsebino

Košarkarska legenda Marija Veger Demšar 🏀🏀🏀

Ena izmed najboljših košarkaric na ozemlju nekdanje države je bila nedvomno Marija Veger Demšar, ki je bila rojena leta 1947 v Novem Sadu. S košarko se je začela ukvarjati že zgodaj v mladosti in kmalu postala ena najboljših jugoslovanskih in evropskih košarkaric.

Z jugoslovansko reprezentanco, katere nepogrešljiva članica je bila kar štirinajst let (od 1964 do 1978), je igrala na sedmih evropskih prvenstvih ter osvojila dve srebrni in eno bronasto medaljo.🏆

Po podatkih revije »Koš« (l.1989) je Marija Veger Demšar v reprezentanci dosegla skupaj 3.197 košev na 178 tekmah in je bila najboljša strelka v zgodovini jugoslovanske reprezentance. Je tudi edina reprezentantka, ki je na uradni reprezentančni tekmi dosegla kar 43 košev in tega dosežka kasneje ni presegla nobena jugoslovanska igralka.

O njenih strelskih sposobnostih govori tudi dejstvo, da je bila kar sedemkrat najboljša strelka jugoslovanskega prvenstva.
Z ekipo Vojvodine iz Novega Sada je osvojila dva naslova jugoslovanskih prvakinj (1969 in 1970). Kasneje je zaigrala še v tujini in sicer v Milanu, Italija.