Skoči na vsebino

Izpad iz prve lige – sezona 1982/83

Že med sezono 1981/82 je bilo v ekipi Ježice čutiti napetost, ki se je odražala tudi v njihovi igri. Nekatere starejše igralke so ob koncu sezone napovedale, da bodo prenehale z aktivnim igranjem, druge niso bile zadovoljne s statusom v ekipi in prihajale v konflikt s trenerjem. 

Vodstvo kluba, kateremu je vrhunska ekipa dobesedno padla z neba, že med sezono ni znalo reagirati na zaznana trenja med igralkami in trenerjem, tekmovalnih rezultatov pa ni hotela ali pa ne znala unovčiti… Vse nakopičene težave, razočaranje nad slabo uvrstitvijo tako pri igralkah kakor pri vodstvu kluba, so napovedovale spremembe v ekipi. 

Tako so se v vodstvu kluba odločili, da bodo v sezoni 1982/83 na trenersko mesto postavili mladega Andreja Urlepa, ki je svojo trenersko kariero začel v ŽKK Sava Kranj in jo popeljal v 2. zvezno ligo. 

Z igranjem za ekipo Ježice je prenehalo kar šest igralk: Jasmina Hočevar, Nina Križaj, Valerija Pukl Žagar, Marjana Jambrovič, Meta Fugina-Palandačič in Nana Guberinič. ☹️

V klubu so zadržali jedro ekipe, tri izkušene igralke – Polono Dornik, Zoro Malacko in Nado Vuleto, ki so najtežje tekmovalno breme v sezoni nosile na svojih ramenih. Novi trener Urlep je iz Kranja pripeljal Baligač Olgo in Doro Verlak ter ekipi priključil še najboljše in nadarjene slovenske mladinske igralke v tistem obdobju – Mileno Vrbec, Jasno Alić, Nadjo Novak, Stopajnik Dušico, Simono Skerbinjek, Sonjo Poljanšek, Violeto Bunc in Jano Seražin. 

Skozi vso sezono je ekipa igrala borbeno vendar na trenutke premalo preudarno ter nezbrano v igri. Neizkušenost mladih igralk in nenazadnje tudi trenerja je botrovala neuspehu. Mlada ekipa Ježice je s trinajstimi porazi in devetimi zmagami izpadla iz tekmovanja v prvi zvezni ligi.

Olga Baligač, kadetska in mladinska reprezentantka Jugoslavije in velik up slovenske košarke, je v prvoligaških tekmah prikazovala dobre igre.
Iz tega interviuja je mogoče veliko razbrati o razmerah, ki so bile takrat v klubu Ježica.