Skoči na vsebino

Iskra Delta Ježica – hit sezone 1985/86

Ekipo je v sezoni čakal boj na treh frontah – v zvezni ligi, tekmovanju za pokal Jugoslavije in v mednarodnem tekmovanju za pokal L. Ronchetti, zato so se priprave članske ekipe ID Ježice na novo sezono začele zelo zgodaj.

Ambiciozen trener Andrej Urlep, ki je na treningih in tekmah od igralk pričakoval in zahteval zbranost, profesionalni odnos in športni način življenja, je oblikoval homogeno ekipo. Ekipo je odlikovala kolektivna igra, ki je temeljila na trdni obrambi, skokom in hitrimi protinapadi.

Ekipo ID Ježice je novo sezono pričakala v postavi: Polona Dornik, Zora Malacko, Jasna Alič, Simona Skerbinjek, Milena Vrbec, Nataša Šiško, iz mladinskih vrst so se članski ekipi pridružile še mlade Nena Topalović, Sergeja Zupan in Vesna Grošelj ter Renata Salvestrini, iz mariborskega kluba Nada Pocrnjić in iz zagrebškega Montinga je prestopila izkušena igralka – Suzana Spain. Andreju Urlepu se je kot pomočnik trenerja na klopi pridružil Milan Lukan. Klub pa so zapustile Jana Seražin, Sonja Poljanšek, Nadja Novak in Maja Rak.

Polona Dornik in Jasna Alič sta se klubskim pripravam priključile kasneje, saj sta z jugoslovansko reprezentanco igrali na evropskem prvenstvu v Italiji. Ostale igralke so marljivo in motivirano trenirale in se pripravljale na naporen ritem tekem in potovanj. Borbena in visoka Suzi Spain se je izkazala za pravo okrepitev ekipe, ki je skupaj z Dornikovo, nasprotnicam zaprla pot do koša. Malackova, ki je dozorela v izvrstno ostrostrelko, je velikokrat kot za šalo preigravala nasprotnice. Z druge strani je Alićeva s svojimi domiselnimi podajami in akcijami velikokrat razveselila ježiške navijače (včasih tudi presenetila svoje soigralke ) in polnila koš nasprotnic. Skerbinjekova je bila nepogrešljiva članica ekipe, večkrat nerešljiva uganka za nasprotnice. Vrbčeva je bila še vedno motor ekipe, v dolgi in naporni sezoni jo je uspešno nadomeščala novinka v ekipi Nada Pocrnjić. Zupanova, Topalovićeva, Salvestrinijeva in Šiškova pa so velikokrat uspešno nadomestile svoje soigralke na terenu in s svojimi igrami veliko obetale.

41 tekem, 32 zmag in samo 9 porazov, je rezultat tekem, ki so jih Ljubljančanke odigrale v sezoni 1985/86 v tekmovanju v zvezni ligi, pokalu Jugoslavije in mednarodnem pokalu L. Ronchetti. 

?Ježičanke so v rednem delu 1. ZKL osvojile prvo mesto. S spremenjenim načinom tekmovanja (v tem letu je bila uveden play off), so morale odigrati tri polfinalne tekme s četrto uvrščeno ekipo Železničarja. V finalu so jih pričakale igralke Partizana. S porazom v drugi finalni tekmi končnice prvenstva s Partizanom so igralke ID Ježice tako osvojile drugo mesto v državi, kar ni uspelo še nobeni slovenski ekipi do tedaj. 

Še bolj pa je bilo razveseljivo dejstvo, da so se v mednarodnem tekmovanju za pokal L. Roncehtti uvrstile v polfinale tekmovanja, kjer jih je ustavil novosibirski Dinamo.
In novosibirski mraz . Ježičanke so na poti do polfinala najprej dvakrat prepričljivo premagale ekipo Vointa iz Bukarešte, nato BC Sporting Luxembourg (kar dvakrat v gosteh) in kasneje v četrfinalni skupini B še francoski AS Montferrandaise in italijanski Lanerossi Schio, pri katerem je igrala tudi proslavljena jugoslovanska reprezentantka Zorica Djurković.

V Zvorniku, kjer je potekal turnir jugoslovanskega pokala, je v ID Ježica nepričakovano izgubila tekmo z Montingom že v polfinalu in odpotovala domov. 

Tako se je zaključila ena najuspešnejših sezon za slovensko žensko košarko.

tojijo z leve: Renata Salvestrini, Suzi Spain, Polona Dornik, Jasna Alić in Zora Malacko
čepijo z leve: Nada Pocrnjic Sergeja Zupan, Nataša Šiško, Simona Skerbinjek, Milena Vrbec in Vesna Grošelj — v/na ŠRC Ježica.
Stojijo z leve: trener Andrej Urlep, Renata Salvestrini, Polona Dornik, Zora Malacko, Suzana Spain in pomočnik trenerja Milan Lukan in sedijo z leve: Vesna Grošelj, Sergeja Zupan, Jasna Alić, Nada Pocrnjic , Simona Skerbinjek, Milena Vrbec in Nataša Šiško, — v/na ŠRC Ježica.