Skoči na vsebino

dr. Mik Pavlovič

Nekdanji košarkar, trener, košarkarski funkcionar in upokojeni univerzitetni profesor

dr. MIK PAVLOVIČ

S tem zapisom se želiva zahvaliti dr. Miku Pavloviču, enemu največjih košarkarskih strokovnjakov, ki nama je z informacijami in nasveti največ pomagal ter naju spodbujal pri nastajanju zapisov.

Bil je aktivni igralec mariborskega Branika in kasneje ljubljanske AŠK Olimpije. Po igralski karieri je najprej deloval kot trener mladinskih in kasneje članskih ekip mariborskih in ljubljanskih košarkarjev. Kar šest sezon je zelo uspešno vodil košarkarje Olimpije in se z njimi uvrščal v sam vrh jugoslovanske košarke. Dolga leta je bil član Strokovnega sveta Košarkarske zveze Jugoslavije, nato pa je ta svet od leta 1977 do 1981 tudi vodil.

V izobraževanju strokovnih kadrov je deloval od vsega začetka. Na fakulteti za šport je vodil višješolski študij za trenerje košarke, do leta 1990 je bil zunanji predavatelj na Fakulteti za telesno kulturo v Sarajevu, predaval pa je še v Zagrebu in Novem Sadu. Predaval je na različnih srečanjih in seminarjih.

V pedagoški usposobljenosti je dosegal najvišjo raven strokovnjaka v košarki tako v Sloveniji kot v tujini. Objavil je več kot 50 publikacij in deset knjig. Skupaj z dr. Adijem Klojčnikom je napisal prvo slovensko košarkarsko knjigo Košarka za začetnike. Leta 1988 pa je izdal videokaseto A-B-C Košarke.

»Vedno na vrhu in med prvimi«, je morda najpomembnejša in najbolj pričakovana knjiga za vse ljubitelje ljubljanske Olimpije. Dr. Mik Pavlovič je v njej opisal najpomembnejše dogodke, igralke in igralce, trenerje in funkcionarje, ki so ustvarjali klubsko in slovensko košarkarsko zgodovino v največjem slovenskem košarkarskem klubu Olimpiji, v legendarni dvorani Tivoli.

Gospod Mik, najlepša hvala!