Skoči na vsebino

Dame z Gorenjske nastopijo v 1. zvezni ligi – sezona 1977/78

Po sprejetju portoroških sklepov o drugačni organiziranosti košarkarskih klubov, je bil za center in nosilca ženske članske košarke na Gorenjskem določen KK Kladivar iz Žirov. To je bila tudi pohvala in priznanje za uspešno in kvalitetno delo prizadevnim košarkarskim delavcem v tem gorenjskem mestecu, kjer je imela ženska košarka že dolgo tradicijo. 

Selekcija najboljših in najperspektivnejših gorenjskih košarkaric je v sezoni 1977/78 tekmovala v 1. zvezni ligi Zahod in v skupini osvojila presenetljivo 7. mesto, pred ekipama Ježice in Marlesa.

Da je bila ženska košarka priljubljena tudi med prebivalci Žirov in Jesenic, kjer je ekipa igrala, potrjuje tudi število navijačev, ki so si tekme ogledali. Iz časopisnih člankov je mogoče razbrati, da si je posamezne tekme ogledalo od 200 do 350 navijačev. 

Selekcija Alpine Gorenjska se je uspešno upirala izkušenejšim in močnejšim ekipam v 1. ZKL. Trener Miha Bogataj je sestavil ekipo z izkušeno Biserko Komac, Crnovič, Dermoto, Kavčičevo, mlado Zoro Malacko, borbeno Mirjam Ovsenk, Nado Ržen-Trojan , nadarjeno Vando Vrdoljak, najboljšo gorenjsko strelko Tanjo Mihovilović (Strel), Krolnikovo in Pečelin Hermino.

Zahvaljujemo se tudi Mirjam Ovsenk, dolgoletni košarkarici iz Žirov, ki nam je prijazno posredovala slike in podatke o uspehih in pomembnih dogodkih ženske košarke, ki ima v Žireh že dolgo tradicijo in katere pobudnika in začetnika sta bila osnovnošolska učitelja Darij in Marko Erznožnik, ki sta vzgojila veliko košarkarjev in košarkaric.

Leta 1971 je v Žireh ustanovljen Košarkarski klub Kladivar, ki ga je eno leto vodil Miro Bogataj, v letih od 1972 do 1989 pa sta vodenje prevzela trenerja Miha Bogataj in Meta Oblak
V članski konkurenci so eno leto igrale v 1 ZKL, naslednjih osem let pa v 2. ZKL zahod in se praviloma uvrščale v srednji del lestvice. Tekma z Jugoplastiko je v športno dvorano v Žireh privabila veliko gledalcev (l. 1980).