Skoči na vsebino

Dame iz Košarkarskega kluba Kroj Škofja Loka

Ženska košarka se ni razvijala samo v Ljubljana in Mariboru. Marljivi košarkarski trenerji so pridno delali tudi na Gorenjskem. Tako se je košarka razvijala na Jesenicah, v Žireh in Škofji Loki. Rezultati vztrajnega in kvalitetnega dela z mladimi igralkami so se pokazali v Škofji Loki, ko je ekipa KK Kroj leta 1974, po odločilni tekmi z KK Ježica, postala slovenski prvak. 

Kot prvakinje Slovenije so dekleta še istega leta odigrale kvalifikacije za vstop v 1. zvezno ligo. V Nišu so med šestimi ekipami osvojile četrto mesto in se žal niso uvrstile v najvišji rang tekmovanja v državi. Vendar se je kvalitetno delo v klubu nadaljevalo in že v naslednjem letu so v slovenski ligi osvojile drugo mesto, ter se tako s prvouvrščeno Ježico uvrstile v 1. zvezno ligo zahod, kjer so v sezoni 1975/76 odigrale dvanajst tekem.

Trener prof. Marko Erznožnik je s pomočnikom Petrom Kafolom vodil ekipo za katero so igrale: Mira Jesenko, Zlata Tavčar, Nuša Vrbinc, Tanja Strel – Mihovilovič, Olga Milkovič, Joža Habjan, Nada Ržen, Jelka Potnar, Tina Nemec, Nada Biček, Mira Vudrič – Potočnik, Deja Pahor in nekdanja reprezentantka Biserka Komac. Slednji sta že igrali v prvi zvezni ligi (pri Olimpiji), vendar so bile njune izkušnje, borbenost in srčnost vseh igralk premalo za dosego odmevnejšega rezultata. V skupini so osvojile sedmo mesto.

Pri zbiranju podatkov o ženski ekipi Kroja, smo na spletu našli tudi Zbornik 50 let košarke v Škofji Loki, ki ga je izdal klub ob svoji petdeseti obletnici obstoja (l. 2004). Res lep pregled zgodovine kluba, v katerem so opisani vsi pomembni dogodki in dosežki igralk in igralcev.
Link: http://www.kklub-skofjaloka.si/Zbornik_50_let_KK_Skofja_Lok…

Ekipa Kroj iz Škofje Loke, 1975/76 
Tekma Jugoplastika – Kroj
Nada Ržen pri metu na koš, akcijo Biserka Komac (v modrem dresu)