Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci – Zora Malacko

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1982 število nastopov: 12

Zora Malacko je že kot mladinka zaigrala za člansko ekipo Jesenic in združeno ekipo Gorenjske, s katero je že v sezoni 1977/78 zaigrala v prvi zvezni ligi. Svoj talent je razvijala s trdim delom in že v naslednji sezoni je prestopila v člansko ekipo ljubljanske Olimpije.

Zora bila vsestranska igralka, ki je igrala na poziciji krila. Znana je kot natančna strelka, ki je znala presenetiti s svojimi meti z razdalje in pol razdalje ter tako nezadržno in neusmiljeno polnila koš nasprotnic. S svojo okretnostjo in hitrostjo je bila nezaustavljiva pri prodorih na koš. S svojo višino je bila sposobna zaustaviti najprodornejše nasprotne igralke in uspešno skakati v obrambi ter napadu. S svojim načinom napadalne košarke v napadu in obrambi, se v ključnih trenutkih ni ustrašila izziva in je največkrat popeljala ekipo do zmage.

S svojimi odličnimi igrami je prepričala košarkarske strokovnjake in leta 1977 prvič zaigrala v jugoslovanski mladinski reprezentanci na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Tudi dve leti kasneje je bila članica mladinske reprezentance na evropskem prvenstvu v Italiji, kjer so ponovno osvojile četrto mesto.

V dresu jugoslovanske članske ekipe je zaigrala na balkanskih igrah leta 1982 in osvojila srebrno medaljo.

Zora je zaigrala tudi za prvo slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 1993. Skupaj je zbrala 7 nastopov.

Zora Malacko treja z leve in Polona Dotrnik (šesta z leve),sta skupaj nastopili za Jugoslovansko reprezentanco.
Zora Malacko (14) v obrambi poizkuša zaustaviti nasprotnico.