Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1987 in dobitnica srebrne olimpijske medalje 1988 – Polona Dornik

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1980 število nastopov: 194

Polona Dornik je svojo športno pot začela v rodnih Trbovljah, že leta 1977 pa je bila kot ena najperspektivnejših slovenskih mladih igralk povabljena v ekipo Olimpije. Večji del svoje uspešne kariere je preživela v ekipi Ježice, svojo bogato športno kariero pa je nadaljevala v tujini.

Že leta 1979 je odigrala prve tekme jugoslovanski mladinski reprezentanci. Polona si je s svojim marljivim, trdim in vztrajnim delom na treningih ter dobrimi igrami v državnem prvenstvu prislužila povabilo v člansko reprezentanco Jugoslavije.

Polona je kot najvišja igralka Olimpije in Ježice igrala na poziciji centra. Imela je dobro tehniko, natančen met izpod koša in s polrazdalje. Odlično je izkoriščala svoj občutek za igro s hrbtom proti košu, s pravilnim odkrivanjem in sprejemom žoge je znala učinkovito reševati igralno situacijo z natančnim metom na koš, prodorom ali s pravočasno in natančno podajo prosti soigralki. V napadu je odlično je sodelovala soigralkami na poziciji krila in branilca. S skoki za odbitimi žogami v napadu in natančnimi meti izpod koša ali polrazdalje je zaključevala akcije in v obup spravljala nasprotnice. S skoki v obrambi in napadu in bila najuspešnejša skakalka ekipe. V obrambi je s svojo višino odlično nadzorovala prostor pod košem, z učinkovitim preprečevanjem podaj, vtekanj nasprotnih igralk ter usmerjanjem obrambne igre svojih soigralk je najbolj pripomogla h agresivni in kolektivni obrambi svoje ekipe. Polona je bila odlična igralka, ki je v odločilnih trenutkih tekme znala prevzeti odgovornost na svoja ramena in vodila svojo ekipo do zmage.

Za jugoslovansko člansko reprezentanco je prvič nastopila leta 1980 in zbrala 194 nastopov. Za reprezentanco je igrala trikrat na evropskem prvenstvu (1980, 1985 in 1987), svetovnem prvenstvu (1983) in na dveh olimpijskih igrah. Na evropskem prvenstvu v Banja Luki (1980), je osvojila bronasto medaljo in v Španiji (1987), srebrno medaljo. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu (1984), je reprezentanca zasedla šesto mesto, V Seulu (1988), je Polona z reprezentanco osvojila drugo mesto in srebrno olimpijsko medaljo. Kot ena najboljših igralk jugoslovanske ekipe je v povprečju dosegla 9,8 točke in zbrala 2,4 blokade na tekmo. V finalni tekmi proti reprezentanci ZDA pa je prispevala 11 točk.

Polona je leta 1993 zaigrala tudi za slovensko reprezentanco na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Zbrala je 12 nastopov.

Polona Dornik je leta 1984 za svoje tekmovalne dosežke v košarki prejela Bloudkovo plaketo. Na pobudo in predlog nekdanjih soigralk pa je bila leta 2017 sprejeta v Hram slovenskih športnih junakov.

Polona najvišja v skoku…
Olimpijske igre Seul 1988, reprezentanca Jugoslavije
ena najmočnejših ekip na svetu!
Polona Dornik (11)