Sko─Źi na vsebino

DAMA v jugoslovanski ─Źlanski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1978 ­čĆć – Danica Nana Guberini─Ź

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1976 število nastopov: 35

Nana Guberini─Ź je za ─Źlansko ekipo Olimpije prvi─Ź zaigrala v sezoni 1973/74, ko je ekipa ponovno nastopila v prvi zvezni ligi.

Nana je slovela kot ena najbolj┼íih obrambnih igralk. S ─Źvrsto in agresivno obrambo je uspe┼íno pokrivala nasprotnikove naju─Źinkovitej┼íe strelke. Svojim soigralkam je bila sposobna odlo─Źno in samozavestno pomagati v obrambi pri zaustavljanju prodirajo─Źih nasprotnic. Nepogre┼íljiva in odlo─Źna je bila v skoku za odbitimi ┼żogami. Svojo vi┼íino in mo─Ź je izkori┼í─Źala v napadu za igro pod ko┼íem. Po skoku za odbito ┼żogo je s svojo okretnostjo akcijo praviloma uspe┼íno zaklju─Źila s ko┼íem. Svoje nasprotnice je znala presenetiti tako z metom od dale─Ź in pol razdalje kot tudi z neustavljivim prodorom pod ko┼í. Borbenost, ┼żelja in volja ter pripravljenostjo na trdo delo so bile Nanine zna─Źilnosti. Bila je nepogre┼íljiva ─Źlanica Olimpijine prve peterke.

S svojimi odli─Źnimi igrami v ekipi ljubljanske Olimpije je ┼że po treh sezonah (l. 1976), prejela poziv za igranje v ─Źlanski reprezentanci Jugoslavije. Nastopila je na dveh balkanskih prvenstvih in osvojila dve medalji. Najve─Źji uspeh je dosegla leta 1978, na evropskem prvenstvu v Poznanju (Poljska), kjer je s ─Źlansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila druga srebrna medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko ┼żensko ko┼íarko.

Za uspeh na EP 1978, je prejela zlato zna─Źko SFKJ za ┼íportne zasluge in naziv zaslu┼żne ┼íportnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa malo plaketo mesta Ljubljana, ter posebno priznanje ZOTKS za najbolj┼ío slovensko ko┼íarkarico sezone.

Ekipa Jugoslavije, ki po desetih letih spet osvoji srebrno medaljo na Evropskem prvenstvu, 1978
Nana Guberini─Ź (─Źepi v sredini)