Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1978 – Danica Nana Guberinič

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1976 število nastopov: 35

Nana Guberinič je za člansko ekipo Olimpije prvič zaigrala v sezoni 1973/74, ko je ekipa ponovno nastopila v prvi zvezni ligi.

Nana je slovela kot ena najboljših obrambnih igralk. S čvrsto in agresivno obrambo je uspešno pokrivala nasprotnikove najučinkovitejše strelke. Svojim soigralkam je bila sposobna odločno in samozavestno pomagati v obrambi pri zaustavljanju prodirajočih nasprotnic. Nepogrešljiva in odločna je bila v skoku za odbitimi žogami. Svojo višino in moč je izkoriščala v napadu za igro pod košem. Po skoku za odbito žogo je s svojo okretnostjo akcijo praviloma uspešno zaključila s košem. Svoje nasprotnice je znala presenetiti tako z metom od daleč in pol razdalje kot tudi z neustavljivim prodorom pod koš. Borbenost, želja in volja ter pripravljenostjo na trdo delo so bile Nanine značilnosti. Bila je nepogrešljiva članica Olimpijine prve peterke.

S svojimi odličnimi igrami v ekipi ljubljanske Olimpije je že po treh sezonah (l. 1976), prejela poziv za igranje v članski reprezentanci Jugoslavije. Nastopila je na dveh balkanskih prvenstvih in osvojila dve medalji. Največji uspeh je dosegla leta 1978, na evropskem prvenstvu v Poznanju (Poljska), kjer je s člansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila druga srebrna medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko žensko košarko.

Za uspeh na EP 1978, je prejela zlato značko SFKJ za športne zasluge in naziv zaslužne športnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa malo plaketo mesta Ljubljana, ter posebno priznanje ZOTKS za najboljšo slovensko košarkarico sezone.

Ekipa Jugoslavije, ki po desetih letih spet osvoji srebrno medaljo na Evropskem prvenstvu, 1978
Nana Guberinič (čepi v sredini)