Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1968 – Meta Štoka Debevec

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1967 število nastopov: 21

Meta Štoka Debevec je že leta 1966 zaigrala za člansko ekipo AŠK Olimpije. Svoj talent, višino in moč je izkoriščala za igro pod košem tako v napadu kot v obrambi. Nasprotnikove centre in druge igralke, ki so se približale košu je navadno zaustavljala z blokadami, največ točk pa je s svojo višino dosegala izpod samega koša. Bila je odlična igralka na poziciji centra in nepogrešljiva članica prve peterke.

S svojimi odličnimi igrami v prvi ekipi ljubljanske Olimpije, si je Meta Štoka Debevec prislužila prvi vpoklic v jugoslovansko mladinsko reprezentanco, s katero je na Evropskem mladinskem prvenstvu v Cagliari (Italija) leta 1967, osvojila tretje mesto in bronasto medaljo.Za jugoslovansko člansko reprezentanco je zaigrala še na dveh balkanskih prvenstvih.

Največji uspeh je dosegla leta 1968, na Evropskem prvenstvu v Messini (Italija), kjer je s člansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila prva medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko žensko košarko.

Za uspeh na EP 1968 je prejela zlato značko SFKJ za športne zasluge in naziv zaslužne športnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa plaketo Branka Ziherla 1969.

Meta Štoka
Članska reprezentanca Jugoslavije leta 1968 – priprave na evropsko prvenstvo
na sliki: Meta Štoka (6) in Marjana Bremec (14)