Sko─Źi na vsebino

DAMA v jugoslovanski ─Źlanski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1968 ­čĆć – Meta ┼átoka Debevec

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1967 število nastopov: 21

Meta ┼átoka Debevec je ┼że leta 1966 zaigrala za ─Źlansko ekipo A┼áK Olimpije. Svoj talent, vi┼íino in mo─Ź je izkori┼í─Źala za igro pod ko┼íem tako v napadu kot v obrambi. Nasprotnikove centre in druge igralke, ki so se pribli┼żale ko┼íu je navadno zaustavljala z blokadami, najve─Ź to─Źk pa je s svojo vi┼íino dosegala izpod samega ko┼ía. Bila je odli─Źna igralka na poziciji centra in nepogre┼íljiva ─Źlanica prve peterke.

S svojimi odli─Źnimi igrami v prvi ekipi ljubljanske Olimpije, si je Meta ┼átoka Debevec prislu┼żila prvi vpoklic v jugoslovansko mladinsko reprezentanco, s katero je na Evropskem mladinskem prvenstvu v Cagliari (Italija) leta 1967, osvojila tretje mesto in bronasto medaljo.Za jugoslovansko ─Źlansko reprezentanco je zaigrala ┼íe na dveh balkanskih prvenstvih.

Najve─Źji uspeh je dosegla leta 1968, na Evropskem prvenstvu v Messini (Italija), kjer je s ─Źlansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila prva medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko ┼żensko ko┼íarko.

Za uspeh na EP 1968 je prejela zlato zna─Źko SFKJ za ┼íportne zasluge in naziv zaslu┼żne ┼íportnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa plaketo Branka Ziherla 1969.

Meta Štoka
─îlanska reprezentanca Jugoslavije leta 1968 – priprave na evropsko prvenstvo
na sliki: Meta Štoka (6) in Marjana Bremec (14)