Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1968 – Marjana Bremec Homar

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1966 število nastopov: 53

Marjana Bremec Homar je že kot mladinka zaigrala za člansko ekipo AŠK Olimpije. Svoj talent je razvijala s trdim delom in postala odlična igralka. V igri je bila iznajdljiva, borbena in drzna. Na poziciji krila je svojo hitrostjo in okretnostjo nezadržno polnila koš nasprotnika. Bila je nepogrešljiva članica prve peterke in odlična strelka.

Za ekipo Olimpije je igrala petnajst let in z njo uspešno nastopala v republiškem in državnem merilu. Njene odlične igre v državnem prvenstvu niso ostale neopažene, tako je bila že leta 1965 vpoklicana v jugoslovansko mladinsko reprezentanco. S klubsko soigralko Nado Šiftar, sta uspešno opravili svoje prve nastope v reprezentanci in osvojili srebrno medaljo na evropskem mladinskem prvenstvu v Sofiji.

Marjana je prvič nastopila za člansko reprezentanco Jugoslavije leta 1966 in zbrala 53 nastopov. Nastopila je na Evropskem prvenstvu leta 1966 v Romuniji, na Svetovnem prvenstvu v Pragi leta 1967 in 1968 na balkanskem prvenstvu v Splitu ter osvojila bronasto medaljo.

Največji uspeh je dosegla leta 1968, na Evropskem prvenstvu v Messini (Italija), kjer je s člansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila prva medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko žensko košarko. 

Za uspeh na EP 1968 je prejela zlato značko SFKJ za športne zasluge in naziv zaslužne športnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa plaketo Branka Ziherla 1969 in 1970. Ob zaključku športne kariere, ji je Košarkarska zveza Slovenije podelila priznanje za zasluge pri razvoju košarkarskega športa v Sloveniji.

Članska reprezentanca Jugoslavije leta 1968 – priprave na Evropsko prvenstvo
na sliki: Marjana Bremec (14) in Meta Štoka (6)

Marjana Bremec (14) v jugoslovanski mladinski reprezentanci — z osebami @Nada Prezelj (8) in Biserka Komac