Sko─Źi na vsebino

DAMA v jugoslovanski ─Źlanski reprezentanci Viceprvakinja Evrope 1968 ­čĆć- Marjana Bremec Homar

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1966 število nastopov: 53

Marjana Bremec Homar je ┼że kot mladinka zaigrala za ─Źlansko ekipo A┼áK Olimpije. Svoj talent je razvijala s trdim delom in postala odli─Źna igralka. V igri je bila iznajdljiva, borbena in drzna. Na poziciji krila je svojo hitrostjo in okretnostjo nezadr┼żno polnila ko┼í nasprotnika. Bila je nepogre┼íljiva ─Źlanica prve peterke in odli─Źna strelka.

Za ekipo Olimpije je igrala petnajst let in z njo uspe┼íno nastopala v republi┼íkem in dr┼żavnem merilu. Njene odli─Źne igre v dr┼żavnem prvenstvu niso ostale neopa┼żene, tako je bila ┼że leta 1965 vpoklicana v jugoslovansko mladinsko reprezentanco. S klubsko soigralko Nado ┼áiftar, sta uspe┼íno opravili svoje prve nastope v reprezentanci in osvojili srebrno medaljo na evropskem mladinskem prvenstvu v Sofiji.

Marjana je prvi─Ź nastopila za ─Źlansko reprezentanco Jugoslavije leta 1966 in zbrala 53 nastopov. Nastopila je na Evropskem prvenstvu leta 1966 v Romuniji, na Svetovnem prvenstvu v Pragi leta 1967 in 1968 na balkanskem prvenstvu v Splitu ter osvojila bronasto medaljo.­čĆć

Najve─Źji uspeh je dosegla leta 1968, na Evropskem prvenstvu v Messini (Italija), kjer je s ─Źlansko reprezentanco Jugoslavije osvojila 2. mesto in srebrno medaljo. To je bila prva medalja na evropskih prvenstvih za jugoslovansko ┼żensko ko┼íarko. 

Za uspeh na EP 1968 je prejela zlato zna─Źko SFKJ za ┼íportne zasluge in naziv zaslu┼żne ┼íportnice Jugoslavije, v slovenskem merilu pa plaketo Branka Ziherla 1969 in 1970. Ob zaklju─Źku ┼íportne kariere, ji je Ko┼íarkarska zveza Slovenije podelila priznanje za zasluge pri razvoju ko┼íarkarskega ┼íporta v Sloveniji.

─îlanska reprezentanca Jugoslavije leta 1968 – priprave na Evropsko prvenstvo
na sliki: Marjana Bremec (14) in Meta Štoka (6)

Marjana Bremec (14) v jugoslovanski mladinski reprezentanci ÔÇö z osebami @Nada Prezelj (8) in Biserka Komac