Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci – Nevenka Nena Topalović

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1988 število nastopov: 4

Nena Topalović je svojo športno pot začela na Ježici in je kot ena najperspektivnejših mladink že s 16 leti odigrala prve minute v jugoslovanski prvi zvezni ligi.

Svojo reprezentančno kariero je začela v kadetski selekciji leta 1985. Bila je nepogrešljiva članica mladinske reprezentance Jugoslavije, s katero je leta 1986 na mladinskem EP v Italiji osvojila drugo mesto in dve leti kasneje (1988), na EP v Bolgariji, tretje mesto.

Nena je s svojim zglednim odnosom in pristopom do dela in soigralk kmalu postala nepogrešljiva članica ekipe Ježice ter odločno prevzemala vedno večjo odgovornost tako v obrambi kot v napadu. Bila vsestranska igralka, ki je igrala na poziciji krilnega centra in centra. Svojo gibljivost in občutek za prostor je izkoriščala za nemoteno gibanje in uspešno zaključevanje akcij v napadu, kjer s svojo dobro tehniko, širokim izborom metov ali odličnimi prodori neusmiljeno polnila nasprotnikov koš. Svoje nasprotnice je znala presenetiti tudi s svojimi preciznimi meti z razdalje in pol razdalje Svoje bogato košarkarsko znanje je znala vešče uporabiti tudi v obrambi, kjer je bila sposobna pokrivati in zaustaviti tudi najprodornejše nasprotne igralke. Odlikovala se je tudi z uspešnim reševanjem obrambnega skoka.

Njene odlične igre v dresu Iskre Delte Ježice niso ostale neopažene, zato je leta 1988 prejela vpoklic v člansko reprezentanco Jugoslavije.

Nena Topalović je leta 1993 zaigrala za člansko reprezentanco Slovenije na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za slovensko reprezentanco je zbrala 12 nastopov.

Vedno nasmejana Panda…