Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci – Jasna Alić

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1985 število nastopov: 29

Jasna Alić je svojo športno pot začela na Slovanu in je kot ena najbolj nadarjenih slovenskih mladih igralk prestopila na Ježico v sezoni 1982/83.

Svojo reprezentančno kariero je začela že v kadetski selekciji. Bila je nepogrešljiva članica udarne prve petorke mladinske reprezentance, s katero je leta 1984 osvojila naslov evropskih prvakinje.Jasna je s svojimi izjemnimi igrami pripomogla tudi k osvojitvi bronaste medalje na svetovnem mladinskem prvenstvu v Colorado Springsu. 

Jasna je bila vsestranska igralka, ki je igrala na poziciji krila. S svojo višino, okretnostjo, dobro tehniko in pregledom nad igro, se je odlikovala v napadu in obrambi. V napadu si je s svojim gibanjem brez žoge ustvarila situacije za met na koš iz različnih položajev, izkoriščala je blokade za neovirane mete z vseh razdalj. Odlično je sodelovala s centri, ki jim je s svojimi izjemnimi podajami omogočala dosegati lahke koše. Znala izkoristiti svojo okretnost in višino za igro s hrbtom proti košu, s svojimi odličnimi prodori pa je v obup spravljala obrambne igralke. V obrambi je največkrat pokrivala nasprotnikove krilne igralke, odlično se je znala pokriti tudi centre. S svojo višino je uspešno skakala za odbitimi žogami, sodelovala pri hitrih protinapadih in se hitro vračala v obrambo, kjer je največkrat uspešno ovirala ter blokirala mete nasprotnic. S svojo sproščenostjo in hudomušnimi potezami na terenu in izven njega, je večkrat znala navdušiti navijače in tudi presenetiti soigralke.

V dresu jugoslovanske članske ekipe je zaigrala na balkanskih igrah leta 1984 in osvojila zlato medaljo ter na evropskem prvenstvu v Vicenzi, kjer je z reprezentanco osvojila 5. mesto. 

Jasna Alič
Kadetska reprezentanca Jugoslavije, stojijo z leve: selektor M. Vasojević, Berjan, Olga Baligač, Petrović, Jasna Alić, Počeković, Bojana Milošević, Razija Mujanović , trener Mičović, čepijo: Žižić, Andreja Pukšič, Stojna Vangelovska, Marija Ledić, Radović, Konjevoda
Mladinska reprezentanca Jugoslvije, 1984 in zlata medalja na EP, v ekipi tudi Jasna Alič