Skoči na vsebino

DAMA v jugoslovanski članski reprezentanci – Andrea Pukšić

Leto prvega nastopa v reprezentanci: 1984 število nastopov: 87

Andrea Pukšić je svojo športno pot začela v mariborskem Marlesu in je kot ena najbolj nadarjenih slovenskih mladih igralk prestopila v zagrebški Monting ter kasneje v beograjski Partizan.

Svojo reprezentančno kariero je začela v kadetski selekciji. Skupaj z Jasno Alić sta bili nepogrešljivi članici najmočnejše prve petorke jugoslovanske mladinske reprezentance, s katero sta leta 1984 osvojili naslov evropskih prvakinj. S svojimi izjemnimi igrami je bila ena izmed najzaslužnejših igralk tudi za osvojitev tretjega mesta na svetovnem mladinskem prvenstvu v Colorado Springsu. 

Andrea je igrala na mestu branilke. V napadu si je s svojim gibanjem brez žoge ustvarjala situacije za neovirane mete. Veljala je za izredno strelko z razdalje, predvsem za tri točke, bila pa je tudi izredno hitra in prodorna igralka. V obrambi je s svojo agresivno obrambo znala izmakniti žogo napadalki in s hitrim prodorom na koš realizirati akcijo. Največkrat je pokrivala nasprotnikove najučinkovitejše igralke. Imela je odličen pregled nad igro in dobro tehniko, zato je lahko igrala tudi na mestu organizatorja igre.

V dresu jugoslovanske članske ekipe je prvič zaigrala na balkanskem prvenstvu leta 1984 v Cluju in z njo osvojila prvo mesto. Zaigrala je še na evropskem prvenstvu (Treviso, l. 1985 – 5. mesto), balkansko prvenstvo (Atene, l. 1986 – 2. mesto), na univerzijadi (Zagreb, l. 1987 – 1. mesto).

Mlada Andrea Pukšić
Reprezentanca Jugoslavije 1986
Andrea Pukšić v dresu št. 5 drugi z leve je pomočnik trenerja Andrej Urlep.
Mladinska reprezentanca Jugoslavije, ki je osvojila naslov evropskih prvakinj in odlično tretje mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu. Andrea Pukšič (5), Jasna Alić (13), Maja Rak (6), Stojna Vangelovska (4)