Skoči na vsebino

Bogata tradicija ženske košarke na Kodeljevem – Košarkarsko društvo Slovan

Bogato tradicijo ženske košarke v košarkarskem društvu Slovan premalo poznamo tudi tiste, ki smo v tem klubu pridobivale prve izkušnje z igranjem košarke na republiškem nivoju.

Ekipa, ki je igrala v 1. zvezni ligi in je kot novinka izpadla po eni sezoni, je delovala v težkih razmerah vendar je kljub temu že v naslednji sezoni (1966/67), ponovno osvojila naslov republiškega prvaka.  Po tej generaciji je sledila krajša kriza v kvaliteti, vendar ženska košarka na Slovanu ni zamrla. Dobro delo z mlajšimi generacijami igralk je obrodilo sadove, kvalitetni vzpon je zabeležen že v sezoni 1974/75. Zadnji naslov republiškega prvaka v sezoni 1975/76 je članska ekipa Slovana osvojila pod vodstvom trenerja Andreja Ciuhe. V dvanajstih letih so bili osvojeni štirje republiški naslovi, kar priča o kontinuiteti in uspešnosti ženske košarke na Slovanu.

Žal je bilo komaj leto dni po osvojitvi zadnjega republiškega prvaka odločeno, da se center kvalitete v ženski košarki prenese na Ilirijo, zaradi česar je ženska košarka na Kodeljevem skoraj zamrla. Vendar, tradicija je le tradicija! 
KD Slovan se je na pobudo g. Adama Vlachya, odločil, da leta 1980 ponovno obudi tudi žensko košarko. In ženska košarka na Kodeljevem je v skladu s tradicijo spet zaživela in se z mladimi igralkami ponovno uvrstila v slovensko ligo. 

Vir: Almanah Slovan 1913 – 1983

Zadnja uspešnejša generacija Slovanovih košarkaric:
Vesna Kremesec (13), Judita Zidar (7), Žana Marinič (5), Senka Petrovič (9), Vesna Pajk (6) , Maja Baričevič (12), trener Andrej Ciuha, čepijo: Breda Wedam (8), Alenka Zabukovec (14) , Adriana Krušič (11) , Andreja Prijatelj (10), Milena Savnik (15), Tatjana Dominko (14) 
Znak Zveze športnih klubov Slovan .
Klubi z blagovno znamko Slovan so prepoznavni po rdeči barvi