Skoči na vsebino

91-letna Dama deli spomine z nami

Na začetku smo že objavili fotografije prvih dam, ki so zaigrale na državnem prvenstvu, igralk FD Enotnost. Danes pa nam je gospa Slava Blažič Kržan, mladostna in živahna gospa, ki pri svojih 91-ih letih še vedno dvakrat tedensko hodi v hribe, zaupala svoje spomine:

“Takrat še ni obstajala liga ampak smo tekmovale samo na republiškem in državnem prvenstvu. Na državno prvenstvo v Beograd, smo potovale z vlakom skupaj s fanti. Po Sloveniji pa večinoma s kamionom, v Novo mesto, Mursko Soboto in Kranj. Drese nam je šivala kar naša soigralka, Anglca Mikolič (v dresu št. 9), za kar seveda nikoli ni dobila nobenega plačila. Copate smo imele svoje, v glavnem nizke, okrog leta 1949 pa so se dobile tudi visoke.

Prvi trener Miloš Kosec, ki je bil v ameriški vojski in je tam spoznal košarko. Na Taboru je naredil ekipo iz telovadk, ki so bile malo višje. Prvo tekmo smo imele leta 1946 na Reki in izgubile s 100:4! Na tekmi so bili v glavnem Italijani in ko so videli kako smo »boge«, so vsi navijali za nas in Rečankam žvižgali. Takrat smo v glavnem vse prvič videle morje. Potem smo dobile italijanskega trenerja, čez pol leta igrale doma in izgubile, zdi se mi, 43:36. To je bil velik napredek!

Spominjam se tudi, da je po neki tekmi leta 1946, prišel do nas g. Pezdir, ki je imel svojo trgovino, (še pred nacionalizacijo), in nam naročil, naj malo počakamo, da nam bo prinesel štruco kruha in salamo. SAAALLLLAMOOOO! Joj, salamo bomo jedle!!!”

Zahvaljujemo se Silvi Marolt Penko za pomoč pri navezavi stika, še posebej pa gospe Slavi Blažič Kržan, ki je delila svoje spomine z nami!

FD Enotnost
Angelca Mikolič (št. 9), ki soigralkam šivala drese
Državno prvenstvo v Beoogradu, na Kalemegdanu.
Zastavnoša Slava Blažič Kržan (s številko 7)
Igralke FD Enotnost pred tekmo v Beogradu